DE KUNST VAN MINDER

Het zit in ons om in minder en meer te denken. Als het de manier waarop we in het leven staan betreft, gaat het vaak over minder stress en meer genieten, minder onzeker zijn en meer zelfvertrouwen hebben. Als het gaat om gezond leven dan gaat het over minder zitten en meer bewegen. Iedereen heeft daarbij zijn persoonlijke motivatie, iets wat jou drijft en voor jou belangrijk is.

 

Bij het maken van keramiek ben ik op zoek naar de balans tussen minder en meer. Als er balans is is er harmonie, volmaaktheid. Wat die balans is, is voor iedereen persoonlijk. Dat maakt mensen boeiend en dat maakt kunst boeiend. Die voortdurende zoektocht inspireert. Less is more is daarbij mijn motto. Daarin schuilt voor mij de kracht die een object mooi of bijzonder maakt. De vorm van een kom, die door het gebruik van eenvoudige decoratie, meer tot zijn recht komt. Een schaal die zonder voet toch in evenwicht is. Porselein dat zo dun is waardoor het doorschijnend wordt en zijn kwetsbaarheid laat zien.

De objecten vorm ik intuïtief. Omdat ze een voor een met de hand worden gemaakt zijn ze allemaal uniek.

 

De werken van steengoed worden zo dun mogelijk gevormd en leerhard gepolijst om een mooi glad oppervlak te krijgen. Andere zijn bewerkt met een terra sigillata die zorgt voor glans en de kleur van het object. De opvallende patronen ontstaan door ze in een veld- of zaagseloven te stoken, waaraan natuurlijke materialen worden toegevoegd, zoals zeewier en paardenhaar.

 

Daarnaast werk ik met porselein wat in een gasoven wordt gestookt. De specifieke eigenschappen van porselein inspireren me en dagen me iedere keer weer uit.